Mely tápanyagok támogathatják a napnak kitett bőrt és hajat?

A nyár kiemeli a szépséget, de a helytelen napozás kockázatot jelenthet a bőr és a haj számára. A napvédelem kulcsfontosságú, és nem csak a kozmetikumok segítségével érhető el, az étkezés is fontos szerepet játszik! Nézzük, hogyan.
Táplálkozás a stressz ellen
A napfénynek való kitettség a szabadgyökök képződése miatt bőr- és hajkárosodáshoz vezethet, ami úgynevezett oxidatív stresszt okoz. A „napstressz” elleni természetes védekezést segítik egyes értékes mikrotápanyagokat tartalmazó élelmiszerek.
A teljes nyári időszakban, és mindenekelőtt legalább egy hónappal a napozás megkezdése előtt, fontos odafigyelni az étrendünkre. Célszerű például növelni az antioxidánsok és a melanin képződését elősegítő, barnulást serkentő anyagok bevitelét, ami erősíti szervezetünk védekezőképességét és ellensúlyozza a napsugárzás hatását, ami kiütéseket, leégést és hosszú távon foltok megjelenését és korai öregedést okozhat.
Az antioxidánsok fontossága
Nézzük meg, hogy melyek a fő antioxidánsok és miért előnyösek a bőr és a haj számára
C-vitamin és E-vitamin: A C-vitamin hozzájárul a kollagén normális képződéséhez, ami a bőr kötőszövetének rugalmasságát biztosítja. Az E-vitamin a C-vitaminnal együttműködve védi a sejteket az oxidatív stressztől.
Szelén: Az E-vitaminnal szinergiában működve hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, az immunrendszer normál működéséhez és a haj és köröm egészségéhez.
Cink: Ez a fontos ásványi anyag széles skálán fejti ki jótékony hatását, hozzájárul többek között az A-vitamin normál anyagcseréjéhez, a normál fehérjeszintézishez, a haj, köröm, bőr és csontok egészségének fenntartásához, valamint a látáshoz is. A cink részt vesz továbbá a sejtosztódási folyamatban, segít az oxidatív stressz elleni védelemben, és támogatja az immunrendszer normál működését.
A-vitamin: Szintén hozzájárul a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához, és segíti az immunrendszer megfelelő működését.
Béta-karotin és karotinoidok: Az A-vitamin elővitaminjaként ezek az anyagok teszik lehetővé a májnak az A-vitamin előállítását.
Útmutató a színekhez/ 5 színhez
Hol találhatjuk meg ezeket az egészségünk szempontjából oly fontos tápanyagokat? A színek alapján könnyű azonosítani a különböző tápanyagokat tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket.
Sárga-narancssárga (például citrom és sárgarépa): gazdagok béta-karotinban és C-vitaminban.
Fehér (például alma vagy őszibarack): kvercetint, erős antioxidánst tartalmaz.
Kék-lila (például padlizsán vagy szilva): gazdagok karotinoidokban.
Zöld (például kiwi vagy spenót): magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek.
Piros (például paradicsom vagy eper): az ide tartozó gyümölcsöknek és zöldségeknek magas a likopin és az antocianin tartalma, mindkettő erős antioxidáns. Ezen felül a paradicsom gazdag A-vitaminban, az eper pedig C-vitaminban.
Mikor lehet étrend-kiegészítő javasolt ?
A táplálkozás elengedhetetlen, de néha nem elég. Azoknak, akik nehezen barnulnak, vagy különösen érzékeny a bőrük, további támogatásra lehet szükségük, amire megoldást jelenthetnek a megfelelő étrend-kiegészítők. A szedést legalább egy hónappal a napozási időszak előtt el kell kezdeni, de ennek ideje a bőrtípustól függően változhat.