Mely tápanyagok segítik legjobban a bőr és a haj védelmét a naptól?
A nyár kiemeli a szépséget, de a helytelen, túlzásba vitt napozás kockázatot jelenthet a bőr és a haj számára. A védelem kulcsfontosságú, és nem csak kozmetikumokon keresztül érhető el: az étkezés is fontos szerepet játszik! Nézzük, hogyan.
Táplálkozás a stressz ellen
A napfénynek való kitettség a szabadgyökök képződése miatt súlyos bőr- és hajkárosodáshoz vezethet, amit az úgynevezett oxidatív stressz okoz. A „napstressz” elleni természetes védekezést segítik egyes értékes mikrotápanyagokat tartalmazó élelmiszerek.
A teljes nyári időszakban – és legalább egy hónappal azelőtt, hogy elkezdenénk napozni – fontos egy meghatározott étrendet követni. Célszerű például növelni az antioxidánsok és a melanin képződését elősegítő, barnulást serkentő anyagok bevitelét, ami erősíti szervezetünk védekezőképességét és ellensúlyozza a napsugárzás hatását, ami kiütéseket, leégést és - hosszú távon – foltok megjelenését valamint korai öregedést okozhat.
Az antioxidánsok fontossága
Nézzük meg, melyek a fő antioxidánsok és miért előnyösek a bőr és a haj számára!
C-vitamin és E-vitamin: A C-vitamin hozzájárul a kollagén normális képződéséhez, ami a bőr kötőszövetének rugalmasságát biztosítja. Az E-vitamin a C-vitaminnal együttműködve védi a sejteket az oxidatív stressztől.
Szelén: Az E-vitaminnal szinergiában hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, az immunrendszer normál működéséhez és a haj és köröm egészségéhez.
Cink: Ez a fontos ásványi anyag széles skálán fejti ki jótékony hatását, hozzájárul többek között az A-vitamin normál anyagcseréjéhez; a normál fehérjeszintézishez; a haj, köröm, bőr és csontok egészségének fenntartásához; valamint az éles látáshoz is. A cink részt vesz továbbá a sejtosztódási folyamatban, segít az oxidatív stressz elleni védelemben, és támogatja az immunrendszer normál működését.
A-vitamin: Szintén hozzájárul a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához, és segíti az immunrendszer megfelelő működését.
Béta-karotin és karotinoidok: Az A-vitamin elővitaminjaként ezek az anyagok teszik lehetővé a májnak az A-vitamin előállítását.
Útmutató a színekhez
Hol találhatjuk meg ezeket az egészségünk szempontjából oly fontos tápanyagokat? A színek alapján könnyű azonosítani a különböző tápanyagokat tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket.
Sárga-narancssárga (például citrom és sárgarépa): gazdagok béta-karotinban és C-vitaminban.
Fehér (például alma vagy őszibarack): kvercetint, erős antioxidánst tartalmaz.
Kék-lila (például padlizsán vagy szilva): gazdagok karotinoidokban.
Zöld (például kiwi vagy spenót): magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek.
Piros (például paradicsom vagy eper): az ide tartozó gyümölcsöknek és zöldségeknek magas a likopin és az antocianin tartalma, mindkettő erős antioxidáns. Ezen felül a paradicsom gazdag A-vitaminban, az eper pedig C-vitaminban.