Mikrobiom: a béltől a fejbőrig
A Giuliani-féle HMAP Labor mikrobiommal kapcsolatos kutatásai jelentősen hozzájárultak az agy, a bél, a bőr, és következésképpen a fejbőr közötti szoros, kétirányú kapcsolat jobb megismeréséhez.
Mikrobiom és mikrobióta
Testünk egy ökoszisztéma, amiben baktériumok, vírusok és gombák billiói élnek. Mindezen mikroorganizmusok összessége alkotja az emberi mikrobiomot. Mikrobiotának nevezzük a mikroorganizmusok sajátos „populációját”, ami a testünk egy bizonyos részén él: ilyen például a bélmikrobióta. Amikor az egyén mikrobiomja megváltozik az azt alkotó különböző mikroorganizmusok mennyiségét és arányát tekintve, akkor egyensúlyhiányos állapot (úgynevezett diszbiózis) alakul ki, ami negatív hatással lehet az egészségére.
Az agy-bél-bőr tengely
A bélmikrobióta tanulmányozása lehetővé tette a tudósok számára, hogy alaposabb ismereteket szerezzenek az úgynevezett agy-bél-bőr tengelyről. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a stresszes vagy az érzelmi feszültséggel terhelt helyzetek a helytelen étkezési szokásokkal együtt bélgyulladáshoz vezethetnek: ez a gyulladás tovább terjedhet, és eljuthat más szervekbe, különösen a bőrbe, további negatív hatásokat okozva. A bőrbetegségek, mint például az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör ugyanakkor erős pszichés hatással bírnak, így további agy-bél-bőr kört hoznak létre, ezzel mindkét irányból erősítve a folyamatot.
A mikrobiom fejbőrre gyakorolt hatása
Az alopecia areata olyan betegség, ami foltos hajhullást okoz, és jelentős pszichés hatása is van az érintettekre. Gyakran más autoimmun betegségekkel is összefügg, mint például a lisztérzékenység (cöliákia), a pajzsmirigy betegség, valamint a glutén- és laktóz intolerancia. A mikrobiom szerepe ebben a betegségben egyértelmű: az egyensúlyhiányos állapot kezelésével a foltos hajhullásban is javulás érhető el.
A mikrobióta táplálása
Már tudjuk, hogy nagyon szoros kapcsolat van a bélmikrobióta és az egészségi állapotunk között. A jótékony, bélflórát támogató élelmiszerek a következők: a rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek, a hüvelyesek és az omega 3-ban gazdag zsíros halak. Azonban kerülni kell a gyulladásos folyamatokat gerjesztő egyszerű és összetett cukrok, valamint a szénhidrátok túlzott fogyasztását. Szintén nagyon hasznosak a jótékony baktériumokat, azaz probiotikumot tartalmazó élelmiszerek, mint például az élőflórás joghurt.
Ami a fejbőr mikrobiotáját illeti, érdemes gyakran (akár minden nap) hajat mosni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, a faggyú- és egyéb szennyeződésrészecskéket, amik lerakódva gyulladást okozhatnak a fejbőrön. Elengedhetetlen, hogy ezt olyan termékekkel tegyük, amiket kifejezetten az egyensúly megőrzésére és a védekezőképesség fokozására fejlesztettek ki.